Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2013 00:12 - Медиен мониторинг на в. "Сега"
Автор: anitasokolowa Категория: Други   
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове:
0



1. Изследване

     1.1. Метод – медия мониторинг

      1.2. Вестник „Сега“  (хартиен

носител) – новинарски статии и

информационни бележки

     1.3. Време – период от 1 седмица

2. Автор – Анита Иванова Соколова

Вестник „Сега“ е български национален вестник, който излиза всеки ден без неделя. Освен печатно, има и онлайн издание. Вестникът излиза в обем 24 страници, а в събота – 48 страници. Във всеки брой информационните материали заемат общо 9 страници, а в съботния – 6 страници. За периода 05.11.2013 г. – 12.11.2013 г. общият брой на прегледаните материали е 181.

Като тема на седмицата може да бъде определен бюджетът за 2014 г. Към проблема съществува постоянно внимание, като се разглеждат различни аспекти и промени по него в 6 от общо 7 разгледани броя на вестника. 4 пъти темата заема място на първата страница на вестника – два пъти като цяла тема и два пъти като информация в каре. 12 материала присъстват във вестника, поместени най-често на втора, трета или четвърта страницата. Дава се актуална информация за самия бюджет, критика към него и колко ще струва той на данъкоплатците. Акцентът е поставен върху финансовото натоварване на българина, породено от дълговете на държавата. Като начин за решаване на този проблем се предвижда тегленето на  нови 3 външни дълга. В тази тема се включват и промени на данъците за колите, бюджетът на болниците и на Националната здравноосигурителна каса, както и пенсионните реформи и осигуровки.  Развитието й се следи от широк кръг читатели, тъй като се отнася за държавата като цяло, както и за всички й граждани.

Бежанският поток и нарастващото напрежение присъстват  в 5 броя на вестника, но със затихващо внимание. Темата се появява два пъти на първа страница, а последвалите материали са със по-малък обем и по-назад във вестника. На читателя са представени акценти като планираните мерки за справяне с проблема, нарастване на доверието към „Атака“ заради омразата й към бежанците, нарушения при издаването на документи и финансови измами. 5 материала засягат темата, заемащи втора или четвърта страница.

Третото място заемат 2 теми – Случаят с Христо Бисеров и Студентските протести и окупации. Двете заглавия са сякаш двете страни на една и съща история. Скандалът с бившия зам.-председател на Народното събрание е споменат и разискван в 4 броя на вестника. Веднъж темата е зададена още на първа страница, където се представя се информация около операцията срещу Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков. Изникват нови и шокиращи разкрития, показани в общо 5 материала публикувани във вестника. Новините около скандала са със сравнително постоянно внимание, като обикновено присъстват на втора или трета страница.

Студентските протести и окупации са знак за високото напрежение и тежкото състояние в страната. Анализът на ситуацията не достига до първата страница на вестника. На един брой на първата страница е публикувана снимка от протеста с репортаж на трета страница, а на друг – информационно каре с продължение на втора страница. Въпреки това ситуацията е следена и подробно анализирана в 4 броя на вестника. Материалите по темата са също 4, с нарастващо внимание към проблема. От пета страница, новините се придвижват до втора и трета страница. Информацията е обемна и обективна, давайки на читателя ясна представа за случващото се.

Освен споменатите теми, във вестника се разглеждат и други по-важни проблеми. Те са представени в по-малък обем с непостоянно внимание. Някои от тях са: Преследването на алжиреца, нападнал Вики; Разкрития около предишното правителство на ГЕРБ; Активността на БСП и др. До първа страница стигат Проблемите заради липсата на образователна реформа и Спешната помощ през 2012 г.

 От направеното изследване, можем да направим изводите, че вестникът обръща по-голямо внимание на теми и проблеми, отнасящи се до по-широк кръг читатели. С това се стреми да бъде полезен от гледна точка на точна и актуална информация. Вестникът предлага новини не само от България, а и от световен мащаб. Главни приоритети на изданието са политиката и икономиката на страната.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anitasokolowa
Категория: Други
Прочетен: 5691
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031